Factoring

Allt om factoring, fakturaköp
och fakturabelåning

Snabb jämförelse av factoringerbjudanden.

more_time

Kompar sparar tid åt dig!

Gör en ansökan på mindre än 3 minuter. Således slipper du själv att springa och jämföra olika erbjudanden på olika banker. Du kan istället i lugn och ro ta det bästa beslutet och jämföra online på mobilen eller datorn.

timer

Svar inom inom 24!

Hos oss på Kompar kan du som driver eget jämföra företagslån från mer 20 olika banker och finansbolag. Alla typer av företag - oavsett bransch eller ålder är välkomna att ansökan.

support_agent

Personlig rådgivning

Under hela processen är våra rådgivare tillgängliga för att besvara dina frågor och funderingar och hjälpa dig välja det företagslån som passar just ditt företag bäst - kostnadsfritt.

Företag som är i behov av att tillfälligt eller regelbundet stärka bolagets likviditet kan använda sig av factoring

Företag som är i behov av att tillfälligt eller regelbundet stärka bolagets likviditet kan använda sig av factoring. Factoring är i princip ett samlingsnamn för att sälja fakturor och fakturabelåning. Eftersom intäkter och inbetalningar som bekant inte är densamma kan det uppkomma situationer där betalningar dröjer och mer kapital blir uppbundet i kundfakturor.

Vad är Factoring?

Factoring innebär kortfattat att företag antingen intecknar sina fakturor hos ett factoringbolag, alternativt säljer dem till samma aktör. Vid inteckning används fakturan som  säkerhet, vilket i praktiken innebäratt kundfakturan pantsätts. Efter det har företaget möjlighet att belåna fakturor oftast mellan 70-95% av värdet, inklusive moms. Vid fakturaköp så säljer istället företag fakturorna till factoringbolag och de försvinner således från företagets balansräkning.

Detta kan vara nödvändigt för att frigöra kapital samma dag som fakturan skickas till kunden. Företagets uppbundna kapital minskar och istället kan företaget hantera sin ekonomi mer effektivt - ökade affärer och ökad tillväxt.

Factoring möjliggör att företag kan stärka sin likviditet i väntan på inbetalning. Genom att använda kundfakturor som säkerhet kan företag istället för att vänta på betalningar, som vanligtvis betalas in av kunden inom 30-90 dagar, frigöra kapital redan idag. Företaget får dessutom mer tid till att fokusera på kärnverksamheten istället för att hantera fakturor. Factoring är alltså ett verktyg för att få företag att växa och för att bli av med delar av sin administration.

Hur factoring fungerar i praktiken?

En avgörande komponent i factoring är hur mycket factoringbolagen är villiga att finansiera dina fakturor till, vilket baseras på en kombination av hur din försäljning till de olika kunderna ser ut samt kundernas kreditvärdighet. Efter att ett beslut har fattats sker processen i fyra enkla steg.

- Du säljer dina produkter/tjänster till din kund
- Fakturan skickas till kund med information om att den blivit såld
- Inom 48 timmar finansieras fakturan och du får betalt
- Din kund betalar enligt instruktionerna på fakturan

Bokföra factoring

Fakturabelåning
När du bestämmer dig för factoring är det viktigt att du förstår dig på hur bokföringen går till efter att en faktura blivit överlämnad som säkerhet. När parten som hanterar  factoring har gjort en överföring på kapitalet som lånas till ert företagskonto är fakturan fortfarande obetald. Därför ska den markeras som obetald fram tills dess att kunden gjort sin inbetalning till factoring parten. Då meddelas ni att fakturan är betald.  När detta bokförs räknas factoring som ett lån. Många väljer att skapa ett avräkningskonto under 19-serien i kontoplanen.

Fakturaköp / sålda fakturor
När en faktura säljs till ett factoringbolag försvinner denna istället från din balansräkning. Du kvittar alltså fakturabeloppet mot vad du får betalt från factoringbolaget samt kostnaden förknippad med försäljningen av fakturan.

Kostnader factoring

Factoring, fakturaköp och fakturabelåning har egna prissättningsmodeller. Kostnaden för att använda sig av factoring är oftast en fast avgift med en rörlig del på beloppet . Den fasta avgiften innefattar oftast den administrativa kostnaden samt fakturaavgiften. Vanligtvis ligger avgiften mellan 0-100 kr. Den rörliga delen av kostnaden brukar bestå av en procentsats från 0,5% till 4% av fakturans värde. 

I majoriteten av fallen är avgifter förhandlingsbara. I början är dessutom avgiften oftast lite högre men med ökade volymer blir omförhandling aktuellt och då finns det stor möjlighet att sänka avgifterna.  Vad avgifterna blir beror på flera olika faktorer. Bland några att nämna är borgensmännens privatekonomi, företagets ekonomi, kreditvärdighet, årsomsättning samt snittbeloppet på fakturorna.

Faktura belåning

Faktura belåning innebär att du belånar alla dina fakturor hos banken/kreditinstitutet. I och med att fakturorna är belånade, behåller du även kreditrisken (dvs. risken att din kund inte betalar). Belåningen sker normalt mellan 70-90% av fakturabeloppet, vilket du får ut så fort fakturan skickats. Resterande belopp betalas till dig när din kund betalat.

Fakturaköp

Fakturaköp betyder att du faktiskt säljer din faktura till banken/kreditinstitutet. Detta kan ske med eller utan regress; dvs. att du behåller kreditrisken (med regress) eller att factoringleverantören tar över den (utan regress). Till skillnad från fakturabelåning får du ut 95-99% av fakturabeloppet när fakturan skickats vid en försäljning av den. Däremot betalas inget resterande belopp ut.

Factoring eller företagslån?

Factoring

Förbättra din likviditet
Genom att belåna eller sälja dina fakturor kan du genast förbättra din likviditet då du får betalt för dina produkter/tjänster inom ett par dagar.Genom att belåna eller sälja dina fakturor kan du genast förbättra din likviditet då du får betalt för dina produkter/tjänster inom ett par dagar.

Effektivisera faktureringen:
De flesta factoringlösningarna inkluderar outsourcing av fakturahantering, vilket frigör administrativ tid du istället kan lägga på din affär.

Möjliggör tillväxt
Med frigjort kapital från factoring kan du expandera din verksamhet genom att lägga pengarna på nya kundordrar och affärer.

Kapital för investeringar
När du förbättrar din likviditet kan du göra välbehövliga investeringar i fasta tillgångar, nya system, förbättrade försäljningskanaler, med mera.

Företagslån

Låga kostnader
Eftersom det idag finns många olika långivare på marknaden har företag möjlighet att välja den långivaren som ger bäst villkor. Eftersom prissättningen grundar sig på företagets individuella kreditvärdighet, årsomsättning och andra faktorer gör olika långivare olika analyser. Därmed kommer flera erbjudanden som företagare sedan kan välja mellan för att få bäst ränta och villkor.

Flexibilitet
När ett företag väljer att gå vidare med ett förlagslån som finansiell lösning medföljer många olika förmåner. Möjligheten till flexibilitet är en sådan. Företaget kan välja att använda sig av olika typer av lån beroende på vilka krav för likvida medel finns. Företags kan även välja löptid beroende på om det är ett kortsiktigt eller långsiktigt lån. Det går även bra att välja ett lån till rörelsekapital för att kortsiktigt tillgodose operativa kostnader i bolaget.

Lätt ansökningsprocess
Många långivare erbjuder onlinelösningar. Inga långa samtal och möten. Ansökningen sker snabbt och pengarna kommer kort efter godkänd ansökan in på företagskontot. Det finns dessutom många långivare som inte kräver någon säkerhet i form av borgensman eller liknande. Det gör det ytterligare enklare för småföretag att snabbt få medel för att upprätthålla och växa sin verksamhet.

Fördelaktiga alternativ vid återbetalning
Många långivare erbjuder onlinelösningar. Inga långa samtal och möten. Ansökningen sker snabbt och pengarna kommer kort efter godkänd ansökan in på företagskontot. Det finns dessutom många långivare som inte kräver någon säkerhet i form av borgensman eller liknande. Det gör det ytterligare enklare för småföretag att snabbt få medel för att upprätthålla och växa sin verksamhet.

Välja företagslån istället för factoring

Det finns en mängd med olika finansieringslösningar för företags att välja mellan. Bland dom tre smidigaste metoderna är att ta ett företagslån, sälja fakturor eller belåna fakturor. Företag som väljer att ta ett företagslån istället för olika factoringslösningar gynnas på många sätt. En fördel är att räntorna blir oftast betydligt lägre vid ett företagslån. Självklart spelar företagets kreditvärdighet och årsomsättning stor roll vid prissättningen men genomsnittet blir oftast lägre. Fakturaköp brukar oftast bli dyrt i slutändan. Dessutom är kredittiden väldigt mycket kortare än med ett företagslån. 

Eftersom jämförelsetjänster som Kompar erbjuder företag att jämföra fler olika erbjudanden från olika långivare kan företag välja löptid och ränta utifrån egna förutsättningar. Lösningen blir därmed betydligt mycket mer skräddarsydd för bolagets individuella behov.

Factoring - vanliga frågor & svar

Har du några andra frågor? Om ja, så är du mer än välkommen att höra av dig till oss via epost eller telefon. Du kan även läsa igenom nedanstående svar på vanligt ställda frågor.

Vem kan ansöka om factoring?
Alla bolag (aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag, kommanditbolag) kan söka om factoring erbjudanden via KOMPAR, oavsett storlek eller ålder. Baserat på era förutsättningar tar vi in erbjudanden från rätt aktör. 

Är det säkert att söka erbjudanden?
Säkerhet är vår högsta prioritet på KOMPAR och vi säkerställer att all data hanteras på ett konfidentiellt sätt. Vi är skyddade av certifikat och all våran data är krypterad. Endast behöriga personer har tillgång till datan.

Måste det ske en UC check?
Vi jobbar även med partners som inte använder UC. Ni kan med andra ord undvika en UC check om ni vill undvika det. Säg bara till när ni pratar med en av våra rådgivare.

Ovanstående gäller generellt för företagslån där underskrift sker via BankID. Ett par enstaka långivare som vi jobbar med hanterar däremot underskriften av skuldebrevet via post, vilket du skriver under och returnerar. När långivaren fått ditt skuldebrev tar det 2-3 dagar innan pengarna är på ditt konto. Har du frågor om detta är våra rådgivare alltid tillgängliga att besvara dem.

Vilka är KOMPAR's partners?
Vi jobbar med flera olika kreditgivare för att kunna hitta bäst villkor för er fakturaköp eller fakturabelåning. Våra partners är registrerade hos finansinspektionen och lägger stor vikt vid att bedriva seriös långivning.




Hur kan vi hjälpa dig?