Att köpa ett företag som redan är etablerat på marknaden är ett annat sätt som gör att du börjar ditt äventyr som egenföretagare. Det finns även många företag som väljer att köpa ett annat företag för att växa eller göra en lönsam investering. En smart och smidig tillväxtstrategi kan vara att köpa ett företag med en kundbas som redan finns, istället för att starta upp ett företag och komma igång på en fullkomligt ny marknad. Det kan vara värt att fundera över uppköp av företag som är välskötta och som genomgår ett generationsskifte. En väsentlig faktor vid uppköp av ett företag är finansiering. Ett populärt alternativ är att man som företagare lånar pengar till företagsköp. Vad innebär ett företagsköp egentligen? Ett företagsköp kallas även med andra ord för företagsförvärv, det betyder att ett företag köps av ett utomstående företag, juridisk eller fysisk person.
Olika former av företagsköp
Ett företagsköp innebär att man beslutar sig för att köpa ett annat företag som redan är aktivt och verksamt, nedan presenterar vi lite info om olika slags företagsköp och vad man bör tänka på innan köpet. Man kan nämligen gå tillväga på olika sätt för att göra ett företagsköp. En hel del beror på just din bolagsform, finansiella situation och givetvis företaget som ska köpas upp. Vanligtvis sker ett företagsköp på ett av 3 nedanstående sätt:
- Köp av aktier i ett aktiebolag: En möjlighet är att köpa ett aktiebolags aktier, man kan till exempel köpa en mindre del eller bli en majoritetsägare. Genom att köpa aktier i ett annat aktiebolag tar man över ansvaret och tidigare förpliktelser (företagslån och påskrivna avtal). Inköp av aktier kan göras genom privata och sparade medel eller genom att teckna ett företagslån.
- Köp av andelar i ett handelsbolag: när du köper ett handelsbolag köper du antingen hela bolaget alternativt hela andelen av en specifik bolagsman (alternativt flera bolagsmän), till skillnad från aktiebolag där du köper aktier. När du gör detta innebär det att du även tar över ansvaret och skyldigheter för bolaget.
- Köp av en enskild firma: det går inte att köpa en hel enskild firma. Däremot så går det att köpa inkråmet i en enskild näringsverksamhet. Konkret innebär det att du specificerar vilka tillgångar som ska köpas och sedan betalar för dessa. Detta innebär att du inte tar över bolagets ansvar och skyldigheter, om det inte specifikt uttrycks i köpehandlingarna.
- Köp av ett företag i form av en inkråmsaffär (tillgångar): I det här fallet handlar det endast om köp av ett företags tillgångar, det så kallade inkråmet. På det här sättet blir du endast ägare av företagets tillgångar och inte själva företaget. Du kan alltså driva verksamheten utan något juridiskt ansvar gentemot tidigare åtaganden och skulder. Ibland köps till exempel endast en del av ett företags utrustning eller produktsortiment ut.
När du planerar på att göra ett företagsköp är det viktigt att du noggrant går igenom företagets ekonomi, åtaganden, affärsplan, och eventuella skulder. Det finns användbara checklistor och guider på nätet där det ges tips om vad man bör tänka på innan man köper upp ett företag. En grundlig genomgång och analys av företaget är absolut nödvändigt innan man beslutar sig för att köpa upp ett annat företag.
Finansiering av företagsköp
Ett företagsköp kan exempelvis finansieras genom egna sparade pengar och privatlån. Man bör dock som företagare vara medveten om att privatlån avsett för ett företagsköp betyder att du sedan måste ta ut pengar från företaget för att återbetala privata lånet och räntan. En sådan låntagning kräver vissa beräkningar på grund av särskilda skatteregler som man måste ha i åtanke. Ett privatlån för företagsköp kan därför vara riskfyllt och krångligt. En annan finansieringsmöjlighet är att man bildar ett aktiebolag eller annan bolagsform för att genomföra företagsköpet. I ett sådant fall blir det uppköpta företaget ett dotterbolag till ditt nystartade bolag.
Företagsköp kräver ofta företagslån - KOMPAR
Ett företagsköp innebär ofta att du behöver spendera en stor summa pengar. Anledningen är att du köper ett väletablerat företag istället för att starta ett fullkomligt nytt företag från grunden. Det kan även krävas en större kontantinsats (hälften av företagets värde) för att ett företagsköp ska gå igenom. Inför ett företagslån för företagsköp är det viktigt att du går igenom företaget som du är intresserad av att köpa med noggrannhet. Långivare kommer nämligen göra en grundlig bedömning av företagets verksamhet och dess värde. Dessutom vill du som planerar att göra ett företagsköp säkerligen inte råka ut för några överraskningar, som till exempel skulder och annat som kan dyka upp.
KOMPAR samarbetar med över 20 olika långivare i form av banker och finansbolag på marknaden. Vi hjälper dig att nå fram till de långivare som erbjuder och specialiserar sig på företagslån för företagsköp. Det är rekommenderat att göra en heltäckande jämföring av erbjudande och villkor från så många långivare som möjligt. Vår kostnadsfria tjänst samarbetar med banker och finansbolag som lånar ut pengar till små och medelstora enskilda firmor, aktiebolag, kommanditbolag och handelsbolag inom alla branscher. KOMPAR har redan hjälpt över 5000 olika företag att teckna förmånliga företagslån för varierande ändamål och behov, till exempel företagsköp. Våra erfarna finansiella rådgivare hjälper dig gärna om har frågor och funderingar om företagslån till företagsköp i samband med ditt företags unika situation och behov.